Varkens


Diersoort:
varken
Mannetje: beer
Vrouwtje: zeug
Jong: big
Aantal jongen: 6 tot 14
Draagtijd: 115 dagen
Gewicht: circa 50 tot 120 kilo (afhankelijk van het ras)
Levensverwachting: 15 tot 20 jaar

Ken je ze? De grote roze dieren met hun 'stopcontact' neuzen? Varkens zijn intelligente en sociale dieren.

Varkens in Nederland

Varkens worden meestal binnen gehouden, in grote schuren. Ze worden gehouden voor het vlees. Er zijn in Nederland rond de 11 miljoen varkens.

De aard van het varken
Het varken is het gelukkigst als hij samen met andere varkens gehouden wordt. Dat is niet zo verwonderlijk want het zijn sociale dieren. Praat maar eens tegen een varken. Vaak zal het varken reageren op je stem en soms zelfs terugknorren. Varkens communiceren met elkaar via knorgeluiden, ze kunnen wel 26 verschillende geluiden maken.

Wat eet een varken?
Een varken is een alleseter ze eten dan ook vanalles, zoals nootjes, eieren, groente en slakken. Op de kinderboerderij is het niet makkelijk om elke dag eten te zoeken voor het varken, dus krijgt het  varken meestal varkensbrokjes. Daar zit alles in wat een varken nodig heeft.

Hoe wonen varkens?
De meeste varkens in Nederland wonen in een stal. Op kinderboerderijen mogen veel varkens ook naar buiten. Dan kan het varken lekker in de grond wroeten en met zijn neus op zoek gaan naar eten. Varkens vinden het heel fijn om stro in hun stal te hebben, daar maken ze een lekker bedje van.

Wist je dat?
Elk big heeft zijn eigen speen. De eerste dagen van hun leven bepalen de biggen wei uit welke speen drinkt. Uit de voorste spenen komt het meeste melk, daar drinken de sterkste biggen uit.
Adres
Tussen de Dijken 101
4826 GW Breda
076 - 571 64 49 

Openingstijden
maart t/m oktober
wo t/m zo 11.00 - 17.00 uur

november t/m februari
wo t/m zo 11.00 - 16.00 uur