Schapen

Diersoort: schaap
Mannetje: ram
Vrouwtje: ooi
Jong: lam
Aantal jongen: 1 tot 3
Draagtijd: 5 maanden, minimaal 5 dagen
Gewicht: circa 60 kilo (afhankelijk van het ras)
Levensverwachting: 12 tot 15 jaar

Draag jij in de winter ook lekkere warme wollen truien? Wist je dat die trui al eens eerder is gedragen? Wol komt namelijk van het schaap. In de zomer is het veel te warm om met een trui rond te lopen dus dan worden de schapen geschoren. Van die wol worden onze truien gemaakt.

De aard van het schaap
Schapen zijn echte kuddedieren. Ze zeggen niet voor niks ”als er één schaap over de dam is volgen er meer”. Schapen blijven namelijk altijd bij elkaar. Let maar eens op als je schapen ziet, als er één schaap blaat dan zullen andere schapen erop reageren. Zo weet een schaap dat de andere schapen in de buurt zijn en voelt het schaap zich veilig. Een schaap alleen is vaak erg ongelukkig.

Wat eet een schaap?
Schapen zijn bijna de hele dag aan het grazen. Gras is het belangrijkste voedsel, als er in de winter niet genoeg gras staat krijgen ze ook hooi te eten. Hooi is gedroogd gras. Dit wordt in de zomer gemaaid en bewaard voor de winter.

Schapen in Nederland
Het schaap stamt af van het wilde schaap. Het schaap wordt al eeuwenlang gehouden voor de wol, maar ook voor vlees, melk en begrazing.

Schapen op de kinderboerderij
Op de kinderboerderij lopen vaak schapen rond. Schapen zijn meestal wat schuwer dan geiten. In het voorjaar worden de schapen geschoren.

Wist je dat?
De ooi herkent haar lammetjes aan de geur. Als er een lammetje geboren wordt, dan ruikt de moeder goed aan haar lam om de geur  te leren kennen.


Adres
Tussen de Dijken 101
4826 GW Breda
076 - 571 64 49 

Openingstijden
maart t/m oktober
wo t/m zo 11.00 - 17.00 uur

november t/m februari
wo t/m zo 11.00 - 16.00 uur