Kippen

 

Diersoort: kip
Mannetje: haan
Vrouwtje: hen
Jong: kuiken
Aantal eieren: 10 tot 12
Broedtijd: 3 weken
Gewicht: 750 gram tot 4 kilo (afhankelijk van het ras)
Levensverwachting: 6 tot 8 jaar

Eigenlijk zijn kippen best rare dieren. Het zijn wel vogels, maar ze kunnen niet goed vliegen. Kippen worden daarom ook loopvogels genoemd. De kip is eigenlijk een bosdier, ‘s nachts slapen ze graag hoog in een boom.

Waar woont een kip?
Kippen wonen buiten in een kippenhok. In het kippenhok zijn zitstokken waar de kippen op kunnen slapen. Ook zijn er nesten waar ze hun eieren kunnen leggen, die heten legnesten. Kippen vinden het fijn om buiten in de ren te lopen en om een stofbad te nemen om hun veren te beschermen tegen ongedierte.

Wat eet een kip?
Kippen eten zaden, bessen, wormen, kleine insecten en soms zelfs een slak. Kippen vinden hun voedsel door te scharrelen. Met hun poten krabben ze op de grond op zoek naar lekkere hapjes. Als ze wat vinden pikken ze het snel op met hun snavel. Op de kinderboerderij krijgen de kippen gemengd graan en speciaal kippenvoer.

Van kip tot ei
Een kip kan het hele jaar door eieren leggen en kuikens krijgen. In het voorjaar leggen ze eieren om uit te broeden, meestal 10 tot 12 eieren. Na drie weken broeden komen de kuikens uit het ei. De hen let heel goed op haar kuikens en beschermt ze. Ook leert ze de kuikens hoe ze hun voedsel moeten zoeken.

Rangorde
De haan is de baas en de kippen hebben een pikorde.

Kip als huisdier
Een kip kun je als huisdier houden, maar het zijn geen knuffeldieren. Een kip is leuker om naar te kijken. Maar houd er rekening mee dat hanen kraaien en de buren dat niet altijd even leuk vinden.

Wist je dat?
Er meer kippen dan mensen zijn in de wereld? Men zich nog steeds afvraagt wat er eerst kwam: de kip of het ei? Kippen leggen eieren in verschillende kleuren zoals bruin, wit, roze, blauw en groen. De punten aan de binnenkant van de poten van de haan (mannetjeskip) worden sporen genoemd.

Adres
Tussen de Dijken 101
4826 GW Breda
076 - 571 64 49 

Openingstijden
maart t/m oktober
wo t/m zo 11.00 - 17.00 uur

november t/m februari
wo t/m zo 11.00 - 16.00 uur