Katten


Diersoort: kat
Mannetje: kater
Vrouwtje: poes
Jong: kitten
Draagtijd: 65 dagen
Aantal jongen: 4
Levensverwachting: 9-15 jaar
Gewicht: 2 tot 5 kilo

Wie kent de kat niet? De kat kom je overal tegen, in huis, in de tuin of op straat. De kat is een van de oudste huisdieren. Een kat heeft een lekkere zachte vacht, die je fijn kunt aaien. Je kunt de kat optillen om mee te knuffelen, de kat komt gezellig naast je zitten of op schoot. De kat is slim en geeft om mensen, maar gaat wel zijn eigen gang.

Waar komt de kat vandaan?
De kat is net als de tijger, leeuw en poema, een katachtige en heet in het Latijn 'Felis Catus'. In Egypte werden ongeveer 9500 jaar geleden katten getemd voor het vangen van ratten en muizen in grote graanschuren. De kittens van wilde katten werden naar binnen gebracht en tam gemaakt; zo is de kat een echte huiskat geworden (dit heet domesticatie). De kat leeft zowel binnen als buiten het huis.

Wat eet een kat?
Katten zijn vleeseters en echte lenige jagers. In het wild jagen katten op muizen, vogeltjes, insecten of andere kleine zoogdieren (ratten, mollen en zelfs konijnen). De kat eet deze ook op en later spuugt ze de haren en andere onverteerbare delen uit in de vorm van haarballen. Huiskatten krijgen meestal kant en klare kattenbrokjes of zacht voer uit blik, een bakje water en soms een schaaltje kattenmelk.

Waar woont de kat?
Katten wonen meestal bij mensen in huis, maar ook in de schuur van een (kinder)boerderij. Op de Parkhoeve Breda-Noord wonen vier katten op de hooizolder in de stal. Er komen muizen af op het voer, het hooi en de warmte van de stal. Onze katten vangen die muizen weer.

De aard van de kat
De kat houdt van warme plekjes om te liggen. Katten hebben een hekel aan kou. Het liefst liggen ze de hele dag bij de verwarming, onder of op de motorkap van de auto of in de zon. Een kat heeft graag overzicht en zit daarom vaak op een hoge plek. Ze kunnen erg goed klimmen, meestal in bomen of soms in je gordijnen. Katten maken een laag zoemgeluid dat 'spinnen' wordt genoemd. Het is een manier om allerlei gevoelens uit te drukken, van angst tot tevredenheid. Katten spelen ook heel graag, met speciaal kattenspeelgoed of propjes, maar zeker met hun prooi! Op basis van het natuurlijke gedrag is het aan te raden meerdere verwante katten (moeder, broers, zussen) te houden als huisdieren, zeker wanneer de katten binnen worden gehouden en ze geen contact kunnen leggen met andere katten uit de buurt.

Wist je dat
Een ander woord voor kat 'dakhaas' is? Als de vacht van de kat rood is, dan is deze meestal mannelijk. Een lapjeskat is vrijwel altijd vrouwelijk. Een kat miauwt alleen tegen mensen, niet tegen soortgenoten. Er zijn veel spreekwoorden waarin katten een rol spelen: 'de katjes in het donker knijpen', 'de kat de bel aanbinden', 'de kat in de zak kopen' en 'als de kat van huis is dansen de muizen op tafel'.Adres
Tussen de Dijken 101
4826 GW Breda
076 - 571 64 49 

Openingstijden
maart t/m oktober
wo t/m zo 11.00 - 17.00 uur

november t/m februari
wo t/m zo 11.00 - 16.00 uur