Geiten

Diersoort: geit
Mannetje: bok
Vrouwtje: geit
Jong: lam
Aantal jongen: 1 tot 3
Draagtijd: 5 maanden
Gewicht: circa 50 kilo
Levensverwachting: 12 tot 15 jaar

Op iedere kinderboerderij lopen wel geiten rond. Dat is ook niet zo vreemd want geiten zijn hele leuke dieren. Ze zijn lief, sociaal, slim en erg nieuwsgierig. Let maar eens op als je de knuffelwei inloopt, ze komen dan al vaak naar je toe lopen, ze zoeken echt contact.

De aard van de geit
Geiten kunnen erg goed klimmen. De wilde geit woont in bergachtige gebieden en daar moet hij goed kunnen klimmen en springen. Niet alleen om te voorkomen dat ze naar beneden vallen, maar ook om aan roofdieren te ontsnappen. Geiten leven het liefst in een kudde waarin ze elkaar goed kennen. Kijk maar eens naar de geiten als het etenstijd is. Zie je dat sommige geiten een andere geit een kopstoot geven? De geit die de kopstoot uitdeelt is hoger in de rang. Hij mag als eerst eten. Geiten die lager in rang zijn moeten plaats maken voor hem, dit heet rangorde.

Geiten in Nederland
Al heel vroeger zijn mensen erachter gekomen dat geiten makkelijk gehouden kunnen worden. In het begin werden ze gehouden voor het vlees, maar later ook voor de melk. Een geit eet niet zoveel en was dus niet duur. Geiten werden daarom ook weleens de 'koe van de armen' genoemd. Arme mensen konden geen koe betalen en hielden daarom een geit voor de melk.

Wat eet een geit?
Een geit eet vooral gras in de wei en op stal krijgen ze hooi. Geiten zijn heel kieskeurig in hun eten, als het eten op de grond gevallen is eten ze het al niet meer.

Waar woont een geit?
Geiten staan vaak buiten in de wei, maar ze houden niet van regen. Zodra het begint met regenen zoekt de geit een plaats om te schuilen en droog te kunnen staan. Een schuilstalletje is daarom heel belangrijk.  

Wist je dat?
In de jaren 70 werden er steeds meer koeien gehouden. De geit was eigenlijk niet meer nodig voor de melk. Er waren toen maar 30.000 geiten in Nederland. Tegenwoordig houden veel mensen de geit als hobby, er zijn nu 250.000 geiten in Nederland!

Adres
Tussen de Dijken 101
4826 GW Breda
076 - 571 64 49 

Openingstijden
maart t/m oktober
wo t/m zo 11.00 - 17.00 uur

november t/m februari
wo t/m zo 11.00 - 16.00 uur