Ezels

Diersoort: ezel
Mannetje: hengst
Vrouwtje: merrie
Jong: veulen
Aantal jongen: 1
Draagtijd: een jaar
Gewicht: 200 kilo
Levensverwachting: 30 tot 35 jaar

Een ezel is een slim en intelligent dier. Niet dom of koppig zoals met vaak denkt.
Hij ziet al van veraf gevaar en loopt daarom niet verder. De ezel is voorzichtig en een goede vriend.

Ezel in Nederland
Ezels zijn familie van paarden, halfezels en zebra's, waarvan de laatste 2 niet zijn af te richten. De Nubische of Somalische ezel is de verre voorouder van de ezel. In de loop der jaren zijn er heel veel verschillende ezelrassen ontstaan. Het geluid wat de ezel maakt is balken ("ia") wat je tot heel ver kunt horen. De hoefsmid komt 1 keer per 2 maanden om de ezelhoeven te bekappen (een soort nagels knippen).

Waar woont een ezel?
Een ezel heeft een (schuil)stal en een wei nodig met een stevig hek eromheen. De ezel houdt niet van regen en moet kunnen schuilen omdat hij geen waterdichte vacht heeft. De ezel woont het liefst samen met een andere eze,l maar met een ander dier kan het ook goede vrienden worden.

Wat eet een ezel?
De ezel komt uit een droog gebied en eet vele droge plantendelen. Daarom krijgen ze hier heel veel stro, een beetje hooi en is het gras in de wei heel kort omdat lang gras teveel voedingsstoffen bevat. Een ezel eet ook altijd door en kan geen maat houden, daarom worden ze beperkt gevoerd.

Wist je dat?
Onze ezels van wandelen houden? Wij wandelen iedere dag een rondje met de ezels door de wijk of in het park. Misschien heb je ons al eens gezien?

Adres
Tussen de Dijken 101
4826 GW Breda
076 - 571 64 49 

Openingstijden
maart t/m oktober
wo t/m zo 11.00 - 17.00 uur

november t/m februari
wo t/m zo 11.00 - 16.00 uur