Cavia's

Diersoort: cavia
Mannetje: beer
Vrouwtje: zeug
Jong: jongen
Aantal jongen: 2 tot 5
Draagtijd: 63 dagen
Gewicht: 500 gram tot een kilo
Levensverwachting: 5 tot 7 jaar

Ken je ze? Cavia’s? Die vrolijke grappige diertjes die in alle kleuren van de regenboog en allerlei haarsoorten voorkomen?

Waar komt de cavia vandaan?
De cavia komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Daar werd de cavia gegeten door de Inca's. Ook hielden ze de cavia als huisdier. De wilde cavia is bruingrijs van kleur, maar tamme cavia's zijn er in alle kleuren van de regenboog! Cavia’s worden vaak marmotten genoemd. Dit klopt niet. Een cavia lijkt helemaal niet op de marmot. Een marmot is veel groter en heeft een staart. Marmotten komen veel voor in de Alpen.
 


Wat is een cavia eigenlijk voor dier?
Cavia’s zijn echte gronddieren. Overdag verschuilen cavia’s zich tussen het gras of de struiken. Soms ook in door andere dieren gegraven holletjes. Cavia’s zijn knaagdieren. Ze leven in kleine families. Vrouwtjes kunnen goed samen gehouden worden. Een vrouwtje wordt ook wel ‘zeug’ genoemd. Mannetjescavia's worden 'beer' genoemd. Net als bij varkens!
 


Waarom piept mijn cavia zo?

Een cavia kan veel verschillende geluiden maken. Die geluiden zijn zijn manier van praten. Je kunt aan het fluiten, piepen, klappertanden en knorren horen hoe zijn stemming is. Als ze hoog en hard piepen, willen ze aandacht. Dat geluid maken ze soms ook als ze iets horen kraken of de koelkast horen. Dan roepen ze "eten! eten!"

Wat eet een cavia?
Er bestaat speciaal caviavoer met extra vitamine C. Dit kun je in de dierenwinkel kopen. Ook moet de cavia de hele dag hooi hebben, dan heeft hij wat om op te knabbelen! En vergeet niet dat de cavia het allerliefst met andere cavia's leeft. Houd een cavia niet in zijn eentje, maar neem minimaal twee dieren.

Wist je dat?
Als je cavia verschillende keren op en neer springt, wil dat zeggen dat hij heel gelukkig is. Vaak doen cavia’s dit als je iets liefs voor hen hebt gedaan (bijvoorbeeld het schoonmaken van hun kooi). Cavia’s worden niet graag nat en ze worden heel nerveus als je hen een bad probeert te geven. Doe dit dus alleen maar als je cavia vlooien heeft of als hij zichzelf heel vuil heeft gemaakt.

Adres
Tussen de Dijken 101
4826 GW Breda
076 - 571 64 49 

Openingstijden
maart t/m oktober
wo t/m zo 11.00 - 17.00 uur

november t/m februari
wo t/m zo 11.00 - 16.00 uur